Marly Freij

Marly Freij is een beeldend kunstenaar uit Zeist. Ze schildert geabstraheerde landschappen, zeezichten en grote vrouwenportretten.

Haar landschappen en zeezichten zijn vergezichten, die het gevoel geven kilometers ver te kunnen kijken. Deze schilderijen zijn vaak expressief en kleurrijk, soms ingetogen en sereen. Ze zijn abstract, soms met figuratieve elementen, maar zelden realistisch. Ze streeft naar een geheel eigen sfeer in een schilderij, waarbij ze ruimte wil laten aan de toeschouwer voor een eigen interpretatie en om steeds nieuwe elementen te ontdekken.

Daarnaast maakt Marly grote vrouwenportretten. Elk portret laat een kant zien van een vrouw: krachtig, dromerig, zorgzaam, eigenzinnig, overpeinzend etc. In feite vormen de portretten samen de vele gezichten van een vrouw. Net als in haar vergezichten besteedt ze in deze serie veel aandacht aan de achtergrond van de schilderijen: mooie structuren, gelaagdheid, craquelé en bijzondere effecten. Dit behoort tot haar eigen signatuur. Het portret is soms duidelijk aanwezig. Soms moet er even naar gezocht worden. Wel zo spannend!